Siste nytt fra de beste
Årets konferansier og entertainer - Arne Hjeltnes
Til å binde konferansen sammen falt valget i år også på Arne Hjeltnes. Det er ikke uten grunn. Han gjorde en fantastisk jobb i 2022. Han kjenner matbransjen godt gjennom flere ledende stillinger. I tillegg er han er mat-entusiast og en av Norges kjente TV-profiler. Han er elsket av mange for sin folkelige stil og sine gode humoristiske kommentarer, og han er samlende og engasjert.
Årets foredragsholdere og tema
KeyNote speaker Frank Yiannas er tilbake på årets Food Forum
Deputy Commissioner for Food policy and Responce FDA / Author / speaker
Dette er andre gangen vi har vært så heldige å få Frank Yiannas fra USA til Norge og Aquatiq Food Forum. Frank er en globalt anerkjent pioneer og “influencer” innen mattrygghet. Han må bare oppleves, noe vi tror vil bekreftes av alle som møtte han i 2017. Denne mannen brenner og lever for årets tema og mattrygghet.
Franks tunge bakgrunn, fra både det private og det offentlige, gjør han ideell til å innlede begge dager på konferansen.
dag 1 «A new era of smarter food safety».
Sammen med Tom Savigar og Ingunn Midttun Godal, vil Frank presentere de viktigste trendene alle vil jakte på i morgen. USA er et viktig marked for Norge og Europa. Vi har derfor også bedt Frank om å presentere hva vi kan forvente oss fremover, og hva som er FDAs grep relatert de kommende årene relatert til temaet «A new era of smarter food safety».
dag 2 «Food Safety Equals Behaviour: Techniques to enhance employee compliance».
Vi har snakket om trygg matkultur i flere år. Det har blitt et grunnleggende krav både i regelverk og GFSI-standarder. Allikevel opplever vi utfordringer med implementering. Det er ikke alltid lett «å gjøre». Målet med presentasjonen er å gi deg motivasjon, innsikt og tips til strategier og teknikker som kan bidra til videre arbeid med forbedring av trygg mat kulturen i din virksomhet.
Litt om Frank Yiannas
Frank Yiannas kom inn i FDA i 2018, etter mangeårige lederjobber i to industrigiganter; Walmart og Walt Disney. Yiannas er nå FDAs «sjefsambassadør» for å redusere risiko og sikre høy grad av etterlevelse i tråd med FDAs trygg mat standarder. Hans lederrolle i FDA dekker et bredt spekter av prioriteringer relatert til mattrygghet. Nylig har han blant annet ledet FDAs matrespons relatert til Covid-19 pandemien. Han er også medlem i «The White House Task Force» angående spørsmål relatert til matforsyningskjeden. I tillegg er han arkitekten bak FDAs strategi «A New Era of Smarter Food Safety», som vi skal få høre om på årets konferanse.
Frank er ikke bare anerkjent for sitt arbeid med å promotere mattrygghet, men også for sitt engasjement relatert til digitalisering. Han så tidlig mulighetene dette innebar. I løpet av sin periode i Walmart ble han en globalt anerkjent pioner for å skape et mer digitalt og gjennomsiktig matsystem ved hjelp av Block Chain teknologi. Hans arbeid var det første til å demonstrere at ved å utnytte teknologi, kunne tiden det tar å spore opprinnelsen til en matvare tilbake til kilden, reduseres fra uker og dager ned til sekunder.
Frank Yiannas har promotert og jobbet med trygg mat kultur hele sin karriere, både i Disney, Walmart og nå i FDA, og har som et resultat av det høstet mange anerkjennelser og skrevet to bøker innen temaet. Frank er også adjunkt Professor i “The Food Safety Program” ved Michigan State University, hvor han underviser, og hvor han i 2017 ble tildelt MSU Outstanding Faculty Award.
Vi gleder oss!
tom savigar / Founder avansere as
Next Generation Food Quality & INNOVATION
Velkommen til 2020-tallet - hvor forbrukere over hele verden vil foretrekke mat som er attraktiv, trygg og bærekraftig og produsert av ansvarlige virksomheter.
I den transformative tiden vi lever i, vil tillit, åpenhet og sporbarhet, være nøkkelen til den bevisste forbrukeren. Vinnerne vil være de som bruker bærekraft for å øke og styrke merkevaren og -inntektene.
Vi har valgt Tom, en ekspert på framsyn, strategi og transformasjon, til å sette scenen sammen med Frank Yiannas på konferansens første dag. Målet med Toms presentasjon er å inspirere til hvordan matbransjen kan innovere i skjæringspunktet mellom mattrygghet og bærekraft. Hvordan vil bærekraft forbedre mat-trygghet? Utvikle bedriftskulturen? Og øke marketing og salg?
Sammen med The Future Laboratory har Tom i to tiår, frem til 2020, spådd og fått fremtiden til å skje for verdens største og mest kjente merkevarer. Han har blant annet jobbet med Coca Cola Company, Mastercard, UBS, Jameson Whiskey, Copenhagen Airport, L'Oreal Corporation og IKEA. The Future Laboratory er et av verdens mest anerkjente «future consultansies». De har jobbet med mer enn 1000 virksomheter i 50 land. De hjelper sine kunder til å utnytte markedets trender, forstå og tilpasse seg nye forbrukeres behov, posisjonere merkevarene deres for suksess og holde dem foran konkurrentene.
Tom valgte etterhvert å flytte til Norge hvor han har etablert selskapet Avansere AS.
Ingunn M. Godal / CEO mattilsynet
samarbeid på nye måter for å nå felles mål
FNs bærekraftsmål har satt den globale agendaen for utvikling av et mer bærekraftig matsystem. EU har definert et ambisiøst veikart gjennom sin strategi «Green Deal» (Bærekraft) og «Farm to Fork» (Mattrygghet).
Klimaendringer har en betydelig innvirkning på risikobildet fra gård/hav til bord, og truer vår «One Health» (menneske-, dyre- og miljøhelse). Covid-19-pandemien har vist oss hvor sårbare vi er. På den annen side introduserer innovasjon og ny teknologi både fantastiske muligheter og nye risikoer.
For å oppnå bærekraftige matsystemer og muliggjøre sikker bruk av ny teknologi, må vi samarbeide på tvers av hele økosystemet, og hver enkelt av oss må spille vår rolle på en utmerket måte.
Mattilsynet har en viktig rolle i dette bildet. Er de klare for utfordringen? Hvordan vil de møte endret risikobilde? Hva er deres tanker og strategi knyttet til samarbeid på nye måter? Til å besvare disse spørsmålene har vi invitert ingen ringere enn administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal.
Godal har solid faglig kompetanse og bred og relevant erfaring som leder i både offentlig og privat sektor. Hun har hatt ledende stillinger i blant annet Det Norske Veritas, Miljødirektoratet og NAV. Hun er utdannet sivilingeniør fra Institutt for kjemiteknikk ved NTH og har deltatt i flere lederutviklingsprogrammer både nasjonalt og internasjonalt.
Christer Olsson / Inspirator, foreleser, coach og forfatter
Kunsten å gå fra “å Vite til å gjøre”
Det er med glede vi igjen kan ønske Christer velkommen tilbake til Aquatiq Food Forum. Noen personer kan vi lytte til igjen og igjen - og Christer er en av disse!
I 2015 snakket han om kultur og struktur og fikk toppkarakter av alle deltagere. I år skal han avslutte konferansen dag to med å snakke om noe av det vi alle strever med - nemlig å gå fra å vite til å gjøre - stadig raskere. Som Christer sa da vi snakket med han; «I dag er det alt for mange som tenker veldig mye, men gjør veldig lite». Hvorfor er det slik og hva kan man gjøre for å endre på det?
Christer vil med sitt innlegg ikke bare inspirere deg, men også gi deg konkrete verktøy og forslag til hvordan du kan skape endring i hverdagen, på jobb og i relasjoner. Dette tenker vi vil være en perfekt avslutning på vår to dagers konferanse.
Christer Olsson er fiskersønnen som ble kåret til årets taler av Talerforum i Sverige i 2019, og med over 30 års erfaring innen kulturell utvikling, ledelse og virksomhetsledelse, er han i dag en av Nordens mest bookede foreleser. Christer har en unik evne til å sette fingeren på det daglige samspillet mellom mennesker på en måte som inspirerer, oppfordrer til ettertanke og som, ikke minst, leder til handling. Hans suksess ligger i det faktum at han snakker enkelt, slik at du kan forstå og deretter dra hjem og gjøre en forskjell - enten det handler om deg selv, dine relasjoner til andre eller organisasjonen din.
Ola H. Strand, CEO, BluWrap
TOMISLAV PERICA, FOOD SAFETY LEADER, IKEA
CASE: RETAIL
IKEA – VÅR TILNÆRING TIL MATTRYGGHET OG BÆREKRAFT
Vi har i år vært så heldige å få IKEA til å stille på konferansen. Mat har blitt en stor del av IKEAS virksomhet – og deres tilnærming til trygghet og bærekraft er like særegen som deres design.
“Alle skal kunne nyte et trygt, velbalansert og deilig måltid til en overkommelig pris. Bærekraft på individuelle produkter for noen få mennesker er ikke hvordan IKEA har som mål å påvirke. Det må være lavpris, slik at det kan nå mange mennesker og gjøre mest mulig nytte”.
Hvordan jobber IKEA for å sikre at de lever opp til deres visjon, mål og standarder?
Hva kan vi lære av deres programmer for mattrygghet og bærekraft?
I denne presentasjonen fra Tomislav, vil vi lære mer om hvordan IKEA jobber med mat.
IKEAs demokratisk design og forretningsmodell
Mer om detaljene i program for mattrygghet og bærekraft
Hvordan de optimaliserer sin verdikjede i nært samarbeid med sine partnere
Tomislav er IKEAS Food Safety Manager og er ansvarlig for IKEA Food Category Area Foods Safety Agenda. Han er utdannet matingeniør (master) med lang erfaring fra ulike deler av næringsmiddelindustrien – produksjon, revisjon, detaljhandel.
KJELL STOKBAKKEN, CEO NORSK KYLLING
CASE: Matindustri
NORSK KYLLING - VI SKAL SKAPE VERDENS BESTE NÆRINGSMIDDELVERDIKJEDE
Høsten 2021 åpnet Norsk Kylling en ny fabrikk til rundt 2 milliarder på Orkanger. En fabrikk som blir sett på som en av verdens mest klimavennlige og avanserte slakteri og videreforedlingsanlegg. Dette sammen med at Norsk Kylling er første industrielle aktør i verden som er sertifisert iht den internasjonale dyrevelferdsstandarden ECC, har medført at de det siste året har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser for å ha gått nye veier for å sikre bærekraftig produksjon av kylling. Alt dette samtidig som fokus på mattrygghet hele tiden har topp prioritet.
I 2013-14 var situasjonen en annen. Norsk Kylling opplevde flere uheldige hendelser både innenfor utslipp til miljø, interne arbeidsforhold og ikke minst periodevise avvik i kvalitet på produkter, hvor også tilbaketrekninger fra markedet var nødvendig. Med blodrøde tall i regnskapet var det absolutt nødvendig for eierne å iverksette en snuoperasjon for selskapet, og Kjell Stokbakken ble hentet inn som administrerende direktør.
På Aquatiq Food Forum vil vi få ta del i Kjell Stokbakken sine erfaringer som leder av Norsk Kylling fra våren 2015 og frem til i dag.
Vi får innblikk i hvilke tiltak som ble iverksatt for å endre strukturer for å få kontroll på virksomheten og i dette bygge opp en sterk mattrygghetskultur. Hvordan fokus på sirkulærøkonomi og bærekraft i alle deler av Norsk Kylling sin verdikjede er etablert, samtidig som prosjektering og bygging av den topp moderne fabrikken på Orkanger er gjennomført.
Kjell vil dele sitt syn på hva suksessfaktorene for å lykkes er, og hva Norsk Kylling gjør for å sikre og bygge en bro mellom mattrygghet og bærekraft.
Oscar Amundsen, professor i organisasjonsforskning, NTNU
Kultur For innovasjon og endring
Hva styrker evnen til innovasjon og endring i din virksomhet? Hvordan kan du som leder bidra til en mer innovativ kultur og ledelse? For å svare på dette, har vi hentet inn Oscar Amundsen som har ekspertise på feltet.
Oscar er professor i organisasjonsforskning ved NTNU. Han har nylig utgitt boken “Drømmeorganisasjonen. Åtte ting ledere bør vite om endring og innovasjon”. Han har bred erfaring fra forskning på ulike bransjer og virksomheter, særlig innenfor utvikling, endring, kultur og innovasjon i organisasjoner. Med bakgrunn i sin forskningsbaserte kunnskap og praktiske eksempler fra norske virksomheter, vil Oscar presentere åtte kjennetegn på organisasjoner som er optimalt rigget for innovasjon og endring.
Målet med innlegget er å vise hva som fremmer (og hva som hemmer) evnen til endring og innovasjon. Aktuelle tema vil være:
Hvordan tillit virker i en organisasjon
Betydningen av selvstyrt arbeid og indre motivasjon
Hvordan fryktløshet bidrar til innovasjon
Lederens forståelse av motstand
Hvordan ser falsk medvirkning ut i praksis
Taran Skjerdal / Seniorscientist, Dr.scient. Veterinærinstituttet
SENSILIST: NY MÅLEMETODE FOR LISTERIA SOM BÅDE GIR TRYGGERE MAT OG REDUSERT SVINN
Listeria er et stort problem for næringen. I tillegg er det veldig spesielle retningslinjer for Listeria i mat. Det er satt grenseverdi på slutten av lagringstiden, mens analysene vanligvis gjøres av produsenten. Listeria vokser i mange matprodukter under kjølelagring og det betyr at grenseverdien, før maten sendes på markedet, må være betydelig lavere enn grenseverdien på slutten.
Det finnes måter å beregne hvor mye Listeria det kan være i den spesifikke matvaren mens den er hos produsenten, men analysemetodene er ikke sensitive nok. Resultatet er at det kastes store partier mat der Listeria er påvist, selv om det virkelige Listeria innholdet er så lavt at mattryggheten ikke er i fare.
Veterinærinstituttets mangeårige forskningsprosjekt SensiList har endelig blitt patentert og klart for markedet, metoden er nå under validering hos Campden BRI. Metoden er så sensitivt at det nå er mulig å detektere svært små mengder av Listeria.
Taran vil gi dere bakgrunnen for hvorfor grenseverdiene for Listeria i spiseferdig mat er satt som den er. Hun vil gi en innføring i hva SensiList metoden gjør og hva den kan brukes til, og avslutte med å fortelle oss hvordan metoden kan bidra til tryggere mat og økt bærekraft.
Taran Skjerdal har jobbet mye med mattrygghet i internasjonal sammenheng og har høy spisskompetanse på Listeria i mat. Hun er medlem i den norske Vitenskapskomiteen for mat og miljø, leder for faggruppen for hygiene og smittestoffer og medlem av den europeisk referanse funksjonen for Listeria (EURL, som myndighetenes øverste rådgivende fagutvalg), sammen med eksperter fra andre land innen EU/EØS . Taran har en egen evne til å omsette resultater fra diagnostikk og overvåking til konkret forskning, som svarer på behov hos næring og forvaltning. I 2019 fikk hun Veterinærinstituttets forskningspris for arbeidet med forskningen og utviklingen som ligger til grunn for SensiList.
Linda Everis, Section Lead Microbiology Safety and Spoilage, Campden Bri, England
Microbiological approaches to shelf life testing
Riktig fastsettelse av holdbarhet er viktig for å både sikre trygge produkter med riktig kvalitet, men også for å forhindre unødig kasting av mat.
Linda vil presentere ulike metoder for å fastsette holdbarhet, inkludert bruk av prediktiv modellering, “challenge”-testing og holdbarhetstesting. Hovedfokuset vil være på vurderinger og tilnærminger til testing av holdbarhet, faktorer som påvirker holdbarhet, hvordan man gjennomfører en holdbarhetsprøve og hvordan man tolker dataene.
Everis begynte Campden BRI i 1995 som seniortekniker i gruppen Microbiological Analytical Services etter å ha blitt uteksaminert fra University of Wales Aberystwyth med en BSc i biologi.
Som leder av den vellykkede “Acid Preservation Research Club” var hun involvert i utviklingen av mikrobielle modeller som hjelper til med å forutsi mikrobiologisk ødeleggelse av forsurede produkter.
Linda foreleser om holdbarhet, challenge-testing og prediktiv mikrobiologi ved Campden BRI. Hun har også vært forfatter og medforfatter av artikler for en rekke mikrobiologiske publikasjoner og Campden BRI-rapporter. Hun ledet også “Washing and Decontamination of Fresh Produce Forum” og har ledet en rekke prosjekter både kontrakt og forskning, innen ferskvare-dekontaminering.
Annette Fagerlund / forsker Nofima
helgenomsekvensering og Listeria: Hva har vi lært og hvilke implikasjoner får det for din bedrift?
Listeria monocytogenes er fortsatt et betydelig problem for matindustrien. Helgenomsekvensering har de siste årene endret landskapet for overvåking i næringskjeden. Hvilken innsikt har vi fått og hvilken betydning vil det få for effektiv håndtering av Listeria, både for helsemyndigheter og matprodusenter?
Dette vil Anette si noe om. Du vil i tillegg få oppdatert kunnskap om hvordan kloner av Listeria sprer seg, hvilke egenskaper de har, og om all Listeria representerer den samme risikoen for forbrukere.
Annette er en forsker med interesse for anvendelse av genomiske teknologier for å forstå distribusjon og funksjonell tilpasning av bakterier og bakteriesamfunn i matindustrien og næringskjeden. Hun har en doktorgrad i molekylær mikrobiologi og MSc-grader i biokjemi og i anvendt bioinformatikk. Hun leder for tiden et forskningsprosjekt (PathoSeq) om anvendelser av helgenomsekvensering av Listeria monocytogenes i matindustrien.
Even Heir / Dr. Scient og seniorforsker Nofima
Elisabeth M. Fosse, Konfransier
Er dekontaminering svaret på tryggere mat og mindre matkasting?
Matkasting er en av hovedutfordringene i grensesnittet mellom mattrygghet og bærekraft. Uønskede bakterier i maten kan gjøre oss både syke og resultere i produkter med redusert holdbarhet og kvalitet. Dette er også en av årsakene til at mye mat kastes i dag.
Spørsmålet er om det er strategier, teknologi eller metoder som kan benyttes for å gjøre maten trygg igjen? Og er det mulig å øke holdbarheten? Innen akseptable kostnadsrammer?
Dette har det selvfølgelig blitt forsket på og Even vil dele resultatene. Han vil også gi eksempler på konkrete undersøkelser gjort på blant annet på kylling og laks.
Even er seniorforsker innen forskningsområdet mattrygghet og kvalitet. Han jobber spesielt med mikrobiell mattrygghet for å forstå vekst og overlevelse av matbårne patogener. Han jobber også med forringelsesbakterier som gir nedsatt holdbarhet i maten og bakterier som er resistente mot antibiotika.
Mads Martinsen / Director Marketing & Sustainability, Skretting
CASE: fra laksefôr til folkehelse - utfordringer og muligheter
Skretting har en sterk kultur, historikk og organisasjon som jobber med mattrygghet. Parallelt har de jobbet med bærekraft. De siste årene har imidlertid fokus og forventninger til bærekraft økt kraftig.
Hvordan har dette påvirket Skretting, hvilke erfaringer har de gjort seg og hvordan ser de for seg veien videre?
Hvordan har de høstet av sin sterke kultur og erfaring fra mattrygghetsarbeidet når de nå styrker arbeidet og organisasjonen rundt bærekraft?
Hvordan gå fra å jobbe i siloer til å jobbe sammen for å vurdere nye muligheter, som samtidig bringer frem nye problemstillinger - det være seg novel råvarer som insektmel og bakterieprotein, genmodifiserte fôrråvarer, animalske biprodukter og avskogingsfri soya
Siden Mads var liten har havbruksnæringen fasinert han. Mads er fiskerikandidat fra Universitet i Tromsø og har jobbet innen næringen hele sitt profesjonelle arbeidsliv. Han har vært i Skretting siden 2011 og jobbet med FoU, produktutvikling og bærekraft. Han er i dag ansvarlig for produktutvikling og bærekraft i Skretting Norge.
MAGNUS ÅSLI / PRODUCT QUALITY MANAGER, CERMAQ NORWAY AS
Case: Måling av mattrygghet, kvalitet og bærekraft – Hvordan har teknolgi hjulpet oss og hva tenker vi om veien videre?
Når det gjelder sikkerhet er det viktig å tilpasse seg og reagere raskt. For å gjøre det trenger ledere pålitelige fakta til rett tid.
Men hvordan måler du ytelsen på tvers av selskaper, produksjonslinjer og ulike KPIer som mattrygghet, bærekraft, forretningsresultater? Hvordan kan teknologi hjelpe?
Cermaq stilte seg også dette spørsmålet for noen år siden. I dag bruker de teknologi for å hjelpe dem med å strukturere, harmonisere og akselerere innsamlingen av data og resultater knyttet til sikkerhet, kvalitet og bærekraft. Magnus Åsli vil dele erfaringer, hvilke resultater de har oppnådd og hva de sikter mot fremover.
Magnus jobber i hele verdikjeden fra Gen til Gane. Fokus på å levere et produkt som forbrukerne ønsker både med hensyn til at det er trygt å spise, er næringsrikt, har gode sensoriske egenskaper og er produsert på en bærekraftig måte.
Magnus ha mastergrad i akvakultur, PhD innen videreforedling av sjømat og en bakgrunn som forsker fra Nofima. Han har jobbet mye med hvordan fôret påvirker produktkvaliteten, inkludert farge, utbytte, næringsverdi, mattrygghet og bærekraft. Han har også jobbet med integrerte landbrukssystemer; fisk, drøvtyggere og grønnsaksproduksjon for bedre matsikkerhet i Øst-Afrika.
TON BUINING, FOOD & BEVERAGE MANAGER, CALVATIS GMBH
RENGJØRING OG DESINFISERING I MATINDUSTRIEN – EN UTFORDRING SOM KAN OVERVINNES
Ton vil presentere hvordan man unngår kontaminering ved å bruke riktig metode (rengjøring, desinfeksjon, kritiske styringspunkter).
Du vil lære mer om:
Praktisk kunnskap og bruk av ulike virkestoffer for å redusere antall mikroorganismer
Resistens eller ikke resistens?
Viktige endringer: kjemikalier, krav, verdensmarked og bærekraft
Debattanter og programstyre
Innimellom innleggene, vil vi år ha debatter. I tillegg til Arne Hjeltnes, forelesere og programstyre, har vi også fått med oss Ola Hedstein.
Ola Hedstein, Grunnlegger, Rethink Food
Ola Hedstein har 35 års erfaring fra den norske matbransjen. I dag er han gründer og grunnlegger av en ny type bedrift - en påvirkningsbedrift for bærekraftig matproduksjon!
Hedstein har master i husdyrvitenskap fra NMBU. I hele 17 år jobbet han for Gilde med mattrygghet, kvalitetssikring, krisehåndtering og som direktør for matpolitikk.
Som spesialrådgiver for Landbruks- og matdepartementet arbeidet Hedstein med prosjekter innen sporbarhet og matmakt. Han jobbet også ett år som direktør for Stiftelsen Norsk Mat, før han fikk tilbud om «drømmejobben».
De siste åtte årene ledet han organisasjonen Norsk Landbrukssamvirke fra å være en intern innrettet organisasjon til å bli en synlig interesseorganisasjon.
Høsten 2020 gikk Hedstein av som administrerende direktør for å starte sin nye reise som leder for Rethink Food.
KRISTINE LUND, HR RÅDGIVER, NORSK KYLLING
MARIE LAUVÅS JACOBSEN, CEO, CAPISH AS
Marie har jobbet i over 5 år med å bruke teknologi til å hjelpe bedrifter med minoritetsspråklige ansatte, inkludert matbransjen, gjennomføre grunnleggende og effektiv opplæring i spilleregler i arbeidslivet, på et språk de ansatte forstår.
Dette arbeidet har blant annet ført teknologigründeren til topps i kåringen av Trondheim kommunes Ung Innovasjonspris i 2022.
Marie Jacobsen Lauvås startet Capeesh sammen med sine medgründere. Capeesh er en plattform for skreddersydd språkopplæring og arbeidstrening tilpasset unike språk og alfabet som snakkes av ansatte i bedrifter og oragnisasjoner. Målet er i følge Marie å revolusjonere markedet for arbeids- og språktrening.
EIRIK BUBBE, CEO, AQUATIQ AS
Eirik er CEO i Aquatiq-gruppen i tillegg til å ha ulike styreverv.
Eirik har en Bachelor of Commerce-grad fra University of Melbourne med dobbel hovedfag i Management & Finance.
Eirik gikk inn i rollen som administrerende direktør som etterfølger etter sin far Elvin, som er grunnleggeren av Aquatiq. Eirik ble tidlig introdusert for matbransjen, og allerede som 11 åring deltok han aktivt på messer og aktiviteter, noe han fortsatte med frem til han selv tok over roret.
Eirik representerer også den yngre generasjon av ledere, såkalt Millennials. Dette er generasjonen som skal bidra til å stake ut retningen for fremtidens matbransje. Som kjent er Millennials mye bedre på bruk av teknologi i informasjons- og kommunikasjonssammenheng (ifølge Pathirage & Weerasinghe 2020, s. 5). Med tanke på konferansens tema og dagens teknologiske utvikling er Eiriks perspektiv, både som toppleder og som Millennials, viktig i debatten.
odd medhus, chief strategy officer, aquatiq
Odd er Chief Strategy Officer i Aquatiq-gruppen og medlem av programstyret i Aquatiq Food Forum.
Odd har lang ledererfaring og utdannelse innen matteknologi og ‘Black Belt’ i Lean Six Sigma, i tillegg til å ha spesialkompetanse innen mattrygghet, kvalitet og prosesseffektivitet.
Han har hatt mange stillinger i internasjonale matvareselskaper som Rieber & Sønn ASA og Mowi ASA. I tillegg jobbet han 2 år i Tsjekkia for en lokal matbedrift eid av Rieber & Sønn ASA. I tillegg har han hatt et styreverv i Isbjørn Is AS.
I Aquatiq er han ansvarlig for FoU-prosjekter, leder arbeidet med å utvikle strategier og identifisere muligheter på tvers av konsernet.
mariann kirkerød, daglig leder, aquatiq consult
Mariann er daglig leder i Aquatiq Consult og leder av programstyret i Aquatiq Food Forum.
Mariann har 25 års ledererfaring fra den norske matbransjen. Hun har utdannelse innen matteknologi og “Black Belt” i Lean Six Sigma. I tillegg har Mariann spesialkompetanse innen risikostyring/HACCP, system- og prosessforbedring, prosjekt- og revisjonsledelse og kvalitetskultur.
Hun har praktisk erfaring fra både laboratorium, laksenæringen og dagligvarebransjen, samt mange år som rådgiver, foredragsholder og revisjonsleder for matbransjen generelt.
Heidi Camilla Sagen-Ohren, daglig leder, Aquatiq sense
Heidi er daglig leder i Aquatiq Sense og medlem i programstyret i Aquatiq Food Forum.
Heidi er utdannet matteknolog og har en mastergrad i mattrygghet. Hun har lang praktisk erfaring fra laboratoriebransjen, både som leder og spesialist innen mikrobiologi.
Hun har spesialkompetanse innen mikrobiologi og regelverk knyttet til de fleste matbransjer, HACCP, revisjoner og prosjektledelse.
Heidi leder og deltar i prosjekter hvor det er behov for problemløsning knyttet til kontaminering med Listeria eller annen uønsket mikroflora.
kirsti mathisen, event, markedskoordinator, aquatiq consult
I tillegg til å være event og markedskoordinator jobber Kirsti både som foredragsholder, revisjonsleder og seniorkonsulent. Hun er også medlem i programstyret for Aquatiq Food Forum.
Kirsti er matteknolog med videreutdanning innen kvalitetsledelse og aquakultur. Hun har spesialkompetanse innen HACCP, kvalitetssystem og revisjon.
Hun har praktisk og lang ledererfaring fra lakse- og sjømatnæringen, jobbet i bryggeri og bakeribransjen, samt mange år som rådgiver og foredragsholder for matbransjen generelt.